Gerard Nanne - 'De Boeken'

2017 'Op zoek naar Dawid'

In 'Op zoek naar Dawid' wordt In het West-Friese Venhuizen het dode lichaam van de uit Polen afkomstige Andrzej Kurek aangetroffen. De man blijkt met geweld om het leven te zijn gebracht. Hij zou naar Nederland zijn afgereisd om zijn sinds vijftien jaar vermiste vader, Dawid Kurek te zoeken.

Inspecteur Jillian Blom en de rechercheurs Paula van Es en Felix Winner weten zich voor een lastige opgave geplaatst.

Is er een verband tussen de moord op Andrzej Kurek en de vermissing van zijn vader? Wie was Dawid? En wat was de rol van de vrouw die hem voor het laatst zou hebben gezien?

Veel vragen, weinig antwoorden, in een zaak waar de rechercheurs worden meegezogen in een achtbaan van emoties, en worden verrast door een onverwachte ontknoping.

 

 

2016 'Mama Slaapt'

In 'Mama slaapt' staat het rechercheteam, onder leiding van hoofdinspecteur Jillian Blom, voor een bijna onmogelijke taak. Er is een vrouw vermist. Welke rol speelt haar echtgenoot in deze zaak?

De antwoorden daarop laten lang op zich wachten. Pas als een vriendin van de vermiste vrouw vermoord wordt aangetroffen, lijkt er een verband zichtbaar.

Toch worden de rechercheurs Paula van Es en Felix Winner nog verrast door een even bizarre als onverwachte ontknoping.

“Prettige misdaadroman met vleugje West-Friese nuchterheid” (hanneketinorcenti.nl)" ***

“Nanne kan zich met “Mama slaapt” meten met de beste Nederlands en Vlaamse thrillerauteurs” (Charles Kuijpers van Leesclub De perfecte buren)" ****

 

 

 

2015 'Dodenmis'

In 'Dodenmis' wordt onderzoeksjournalist Wilfred Krombach dood aangetroffen in zijn achtertuin.

Wie was Wilfred Krombach en met welke zaak hield hij zich bezig?

Vragen waar Jillian Blom, Felix Winner en Paula ven Es maar moeizaam een antwoord op vinden.

Als er enige tijd later nog een tweetal moorden zijn wordt een en ander duidelijk.

Het motief van deze brute executies wijst uiteindelijk naar een ver verleden. Naar een tijd waar haat en verraad gemeengoed leken en de prijs voor een mensenleven letterlijk in geld werd uitgedrukt.

Dodenmis is een spannende roman waarin wordt verteld hoe het lot drie generaties bij elkaar brengt. Met desastreuze gevolgen . . .

Boekensalon: Spannend verhaal met onverwachte wendingen, dat vlot leest.

New Word Order: Dodenmis is van begin tot het eind een ijzersterke thriller.

VN thrillergids: Dodenmis is een degelijke thriller van goede snit. De plot is aangenaam ingewikkeld met een goede ontknoping. ***

 

2014 'Lonely Boy'

'Lonely Boy' is het 13e boek van Gerard Nanne.

Na het overlijden van haar moeder gaat Lucy den Hollander op zoek naar haar vader. Kort nadat ze hem heeft opgespoord, wordt hij vermoord aangetroffen in het Hoornse Julianapark. Voor inspecteur Jillian Blom, rechercheur Paula van Es en de onlangs aan het korps toegevoegde rechercheur Felix Winner, betekent dit het begin van een bizarre speurtocht, waarin niets is wat het lijkt.

Er loopt ook een vermissingzaak van de negenjarige Robin Verhagen. Hij is al vier weken spoorloos en binnen het rechercheteam is de hoop op een goede afloop zo goed als verdwenen.

Gaandeweg het onderzoek lijkt het er op dat de vermiste Robin en de vermoorde man in het park met elkaar te maken hebben.

Maar het antwoord daarop laat lang op zich wachten. Tot de afschuwelijke waarheid aan het licht komt…… 

Lonely boy is een verontrustend verhaal. Spannend, beklemmend, en soms ook ontroerend.

Biblion: "Het spannende verhaal wordt met vaart verteld, is goed opgebouwd met heel herkenbare hoofdpersonen en steeds nieuwe ontwikkelingen, die uitmonden in een zeer verrassend en aannemelijk slot."

Martin Menger in het Noord-Hollands Dagblad: “Het verhaal weet de lezer bijna ongemerkt vast te houden, en in een steeds vlotter tempo naar een ontknoping te voeren.” 

 

 

2013 'Moordzomer'

De titel 'Moordzomer' verwijst naar een aantal moorden dat in een zomerperiode plaatsvindt. Maar wanneer is iemand schuldig aan moord? Naar de letter van de wet is dat als er met voorbedachten rade iemand wordt gedood.

‘Maar in hoeverre is er sprake van schuld als de omstandigheden zo waren dat een moord bijna te rechtvaardigen is?’

‘En hoe verhoudt deze schuld zich tegenover iemand die fysiek geen moordenaar is, maar wel de omstandigheden daartoe creëerde?’

Allemaal vragen die Gerard tijdens het schrijfproces hebben beziggehouden en als gegeven zijn gebruikt voor 'Moordzomer'. Verder zag de schrijver van dit spannende boek een uitdaging in het gebruik van meerdere verhaallijnen. Bovendien had 'Moordzomer' meerdere verhaallijnen nodig om betekenis aan het verhaal te geven.

De moeilijkste fase in het schrijfproces vindt Gerard de eerste twintig bladzijden. ‘In de eerste tienduizend woorden wordt het verhaal in de steigers gezet. Ik vind dit de lastigste fase omdat ze bepalend zijn voor wat erop volgt. Als de steigers niet deugdelijk zijn, kan er immers niet verder worden gebouwd.’

Vrij Nederland : "Nanne weet een goed lopend verhaal naar een spannend slot te schrijven. ***"

 

2011 'Zwanendrift'

In 'Zwanendrift' maakt de lezer weer kennis met Frank Benders en Paula van Es. Oude bekenden die in eerdere boeken van Gerard Nanne een belangrijke rol speelden. 'Zwanendrift' is de 11e roman van Gerard Nanne

Kort na de moord op de tweeëndertig jarige Luzette Wenkenbach, ziet inspecteur Jillian Blom zich genoodzaakt het korps te verlaten. Ze verhuist met haar vriend naar een boerderij in het West-Friese Andijk.

In haar nieuwe baan raakt ze betrokken bij een oude vermissingzaak, die verband lijkt te houden met een eerder gepleegde moord op een zwanendrifter. Jillian, samen met haar nieuwe collega Paula van Es, en gesteund door de inmiddels gepensioneerde oud inspecteur Frank Benders, raakt verwikkeld in een complexe zaak, waarin de twaalf jaar eerder verdwenen Tanja Meuleman als een rode draad doorheen lijkt te lopen. 

Ogenschijnlijk  los van elkaar staande gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Om uiteindelijk in de Portugese Algarve samen te vallen.

NDB/Biblion: "Vlot geschreven verhaal met herkenbare en realistische personages. Tot op de laatste pagina's blijft onduidelijk wat de ware toedracht is. Toch is de plot logisch en geloofwaardig."

Fragment uit 'Zwanendrift'

 

2010 'Voor het laatst gezien'

'Voor het laatst gezien', de 10e roman van Gerard is, na "Het Stille Kwaad" en "De man van Imelda", tevens zijn 3e roman in de reeks met inspecteur Jillian Blom in de hoofdrol.

Tijdens verbouwingswerkzaamheden wordt een jonge vrouw dood aangetroffen onder een schuur. Ze blijkt vermoord.

Jillian Blom en haar collega’s komen voor een lastige opdracht te staan als duidelijk wordt dat het slachtoffer daar langer dan drie jaar heeft gelegen. Er is geen vermissing bekend die zou kunnen duiden op de vermoorde vrouw.

Kort daarna wordt er een illegaal aangelegd graf ontdekt op de plaats delict. De onrust slaat bij Jillian en haar collega’s toe.

Ze raken verwikkeld in een complexe zaak, waar zelfs de aannemer die Jillians huis verbouwt bij betrokken lijkt te zijn. Is de grafmaker ook de moordenaar? Wie was het slachtoffer? Antwoorden blijven uit en het onderzoek dreigt vast te lopen. Maar dan doet Jillian een verbijsterende ontdekking.

NDB/Biblion: "In dit derde Jillian Blom-avontuur wordt een nuchter en zakelijk beeld geschetst van het politiewerk zoals dit wordt gevoerd door een pittige vrouwelijke rechercheur, die zowel in als buiten haar werk een mens van vlees en bloed blijft."

Marina Verstraeten voor De Leeswolf: “Een mooie misdaadroman: spannend, gekleurd met allerlei karakters en mooie passages.

Fragment uit 'Voor het laatst gezien'

 

2009 'De man van Imelda'

'De man van Imelda', de 8e roman van Gerard Nanne, is de tweede misdaadroman met Jillian Blom in de hoofdrol.

In deze spannende roman draait het om de Filippijnse Imelda Diaz. Samen met haar man Juan besluiten ze naar Nederland te gaan om geld te verdienen voor hun toekomst. Ze laten daarvoor hun zoontje Angelito achter bij Imelda’s moeder. Dat het allemaal anders gaat verlopen dan ze zich hadden voorgesteld laat zich raden.

Wie is de Filippijnse Imelda Diaz? Wat is de betekenis van de Mexicaanse volksheilige Santa Muerte? En welke cruciale rol speelt de officier van justitie in het geheel? Veel vragen, weinig antwoorden in deze spannende roman met een onverwacht einde.

NBD/Biblion: "Het is een spannend verhaal zonder happy-end. De lezer zit soms met samengeknepen handen te lezen, hoe de Nederlandse overheid omgaat met het gevoel van vluchtelingen. Mooi, spannend en zeer realistisch."

Misdaadromans.nl: “In vlotte, pakkende stijl geschreven. Verrassende ontknoping."

Erics BIBberblog.nl: “Nanne hanteert een schrijfstijl waarbij het aangenaam vertoeven is."

Fragment uit 'De man van Imelda'

 

2008 'Het stille kwaad'

'Het stille kwaad', de 7e roman van Gerard Nanne, is de eerste roman van een reeks misdaadromans met de vrouwelijke rechercheur Jillian Blom in de hoofdrol.

In 'Het stille kwaad' wordt een au-pair dood gevonden in het Bloemendaalse Bos. Rechercheur Jillian Blom en haar collega’s gaan op onderzoek uit. Al snel wordt er een verdachte aangehouden. Harde bewijzen zijn er niet. De zaak wordt almaar complexer en grijpt Jillian als een diep, zuigend moeras.

'Het stille kwaad' is een aangrijpend verhaal dat zich laat lezen als een spannende roman over schuld en boete.

Noord-Hollands Dagblad: "Een boek dat je zo uitleest, mede door de vlotte stijl van Nanne. Leuk voor de liefhebbers van Henning Mankell."

NBD/Biblion: "Een spannende en ontroerende detective-roman, eerste deel in een nieuwe reeks met inspecteur Blom in de hoofdrol."

Fragment uit 'Het stille kwaad'

 

2007 'Fatale Zoektocht'

In 'Fatale Zoektocht', Gerard's 6e boek, krijgt inspecteur Benders met een wurging te maken waardoor hij in een complexe moordzaak verwikkeld raakt. 

Benders stuit op sporen uit het verleden. Zijn onderzoek voert hem naar de geruchtmakende 'Velser Affaire'.

Een schrijfster verdiept zich in de zaak en biedt inspecteur Benders hulp.

NBD|Biblion: "De intrige is knap opgebouwd in drie generaties en die wordt evenwichtig gedoseerd ontvouwd. Kortom: een heerlijk ontspannende roman!"

Vrij Nederland: *** Nanne is goed op dreef met Fatale zoektocht.

Fragment uit 'Fatale Zoektocht'

 

2006 'De Poldermoorden'

In 'De Poldermoorden', Gerard's 5e boek, worden inspecteur Frank Benders en zijn assistente Paula van Es belast met het onderzoek naar de vermissing van een krantenjongen en een drievoudige moord.

De inspecteur en zijn assistente worden meegezogen in een even bizarre als verbijsterende zoektocht, die begint in de polder van West-Friesland en eindigt in Antwerpen. De vermissing van de vijftienjarige krantenjongen loopt als een rode draad door het onderzoek.

Een plaatselijk opererende bende, die zich bezighoudt met autodiefstallen, lijkt enig licht op de zaak te werpen. Maar dan neemt de zaak een onverwachte wending.

De Poldermoorden verhaalt over de bizarre geschiedenis van een familie, over een nieuwe kennismaking en de scheidingsperikelen van een politieman.

Jurgen Joosten, www.ezzullia.nl: "Heerlijk boek . . . Fantastisch hoe Nanne het privéleven van Inspecteur Benders meeneemt. Hij is hiermee uniek in de misdaadliteratuur van Nederland."

Biblion: "Een spannende realistische misdaadroman. Beschrijvingen van persoonlijke situaties zijn herkenbaar."

Fragment uit 'De Poldermoorden'

 

2005 'Zonder Spijt'

'Zonder Spijt', Gerard's 4e boek, is een verhaal dat vertelt over een zoektocht naar de waarheid. Over familiebanden en over wat er gebeurt als haat te groot wordt om te dragen en over de bezorgdheid van een politieman.

Inspecteur Frank Benders en zijn assistente Paula van Es worden belast met het onderzoek naar de moord op een bejaarde man. De man werd op brute wijze omgebracht in zijn pas bewoonde appartement. Al snel lijkt het hier om een laffe roofmoord te gaan, maar Benders' intuïtie verzet zich hier fel tegen.

Tegen alle regels in zet hij zijn onderzoek voort en weet zich hierin onverwachts gesteund door het Openbaar Ministerie. Als na enkele dagen een tweede identieke moord volgt, lijkt hij zijn gelijk te krijgen.

Benders en Van Es raken verstrikt in een complex mysterie rondom een aantal bizarre moorden.

Marcel de Jager, KRO-detectives: "Boeiend en vlot lezende misdaadroman. Prima boek. Fraaie menselijke karakters."

Biblion: "Goed uitgewerkt plot. Hoofdrolspelers met diepgang. Zal een groot publiek aanspreken."

Fragment uit 'Zonder Spijt'

 

2004 'De Reigerman'

'De Reigerman', Gerard's 3e boek, is een verhaal dat vertelt over de explosieve gevolgen van haat, over de psychische erfenis van het verleden en over de angsten van een gedreven politieman.

Nooit eerder kreeg inspecteur Benders te maken met misdaden van deze omvang en heeft het gevoel alsof hij is terechtgekomen in een grote nachtmerrie.

Biblion: "Klassieke politieroman met boeiende, menselijke personages en een knap uitgebalanceerde intrige met goed gedoseerde actiemomenten. De gebalde, van alle franjes ontdane stijl neemt de lezer in sneltreinvaart mee naar de spannende climax."

Arno Ruitenbeek Noord-Hollands Dagblad: "Nanne leert snel hoe je een spannend boek moet schrijven."

Fragment uit 'De Reigerman'

 

 

2003 'Moederdier'

'Moederdier', de 2e roman van Gerard Nanne, is een verhaal dat vertelt over de vernietigende kracht van liefde die omslaat in haat en verachting, over een kinderwens en de loyaliteit van een politieman.

Inspecteur Frank en zijn assistente Paula begeleiden ons weer tot de spannende ontknoping van een slepende moordzaak.

Staf Schoeters in de Leeswolf: "Spannende roman. De intrige is degelijk opgebouwd. Strak zonder franjes en met veel overtuiging gecomponeerd en uitgewerkt."

Fragment uit 'Moederdier'

 

 

 

 

 

 

2002 'Het lied van de lijster'

Debuutroman van Gerard Nanne waarin we kennis maken met het speurdersduo Frank Benders en Paula van Es die belast worden met de moord op een Poolse arbeider. 'Het lied van de lijster' is een verhaal over schuld en onschuld, macht en onmacht, over relaties en de twijfels van een politieman.

Henk Apotheker: "In de massa's manuscripten die ik lees vind je maar zelden iets bijzonders. Gerard Nanne is zo'n uitzondering: Hij had een eigen toon, een eigen stijl."

Vrij Nederland: *** Een strak en tintelend gecomponeerd thrillerdebuut.

Fragment uit 'Het lied van de lijster'

 

 

 

 

Gerard Nanne - Boeken in coschrijverschap

2011 'Stille getuigen'

In 'Stille getuigen' laten 25 thrillerschrijvers zich inspireren door het werk van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Den Haag. Stuk voor stuk werden de auteurs gekoppeld aan een specialist van het NFI en verwerkten ze diens specialisme in een kort verhaal.

Het boek is verschenen ter gelegenheid van de Maand van het spannende boek in juni 2011.

'Als een rode draad' is de bijdrage van Gerard Nanne aan deze bundel van Sporen van misdaad in 25 verhalen.

 

 

 

 

2010 'Buitenspel'

'Buitenspel', de 9e roman van Gerard is tevens zijn 1e roman in coschrijverschap met Connie Harkema

Buitenspel is een voetbalthriller die zich grotendeels in Rotterdam afspeelt en eindigt aan de vooravond van het WK voetbal in Johannesburg.

Pas afgestudeerd aan de school voor de journalistiek krijgt Matty Cremer een droombaan aangeboden bij Voetbal International. Haar eerste belangrijke opdracht wordt een interview met de Noorse topvoetballer Henning Brauer van Feyenoord. Als ze op de afgesproken plaats in het “Grand Hotel” verschijnt, treft ze Brauer daar vermoord aan. Vanaf dat moment zal Matty’s leven nooit meer hetzelfde zijn.

Is het de fanatieke aanhang van Feyenoord die het vertrek van hun troetelkind niet accepteerde? Blijkt Brauers afgewezen zaakwaarnemer schuldig aan zijn dood? Of moet de schuldige binnen de directie van Feyenoord worden gezocht?

Als belangrijkste getuige en journaliste raakt ze betrokken bij de zaak en bijt ze zich vast in het onderzoek.

Fragment uit 'Buitenspel'