Buitenspel (2010)

'Waar vind ik de kamer van meneer Brauer?', vraagt ze ongeduldig aan de receptioniste.

De vrouw kijkt op van het schrijfwerk en wijst Matty naar de lift tegenover haar. 'Derde verdieping. Als u uit de lift stapt is het rechtsaf de gang in. Kamer 331 bevindt zich aan het einde van de gang aan de linkerkant.'

Matty mompelt een "dankjewel" en haast zich naar de lift. Als Brauer zijn afspraak is vergeten, zal hij het wel irritant vinden als ze aan zijn deur staat te kloppen. Maar dat moet ze dan maar voor lief nemen. Afspraak is afspraak.

In de gang staan twee vrouwen van Aziatische afkomst met elkaar te praten. Ze zijn van Matty's leeftijd en dragen lichtblauwe jasschorten. De kamermeisjes, begrijpt ze, bezig met het schoonmaken van de kamers. Meerdere deuren staan open, maar de deur aan het einde van de gang aan de linkerkant lijkt nog gesloten.

Matty klopt, eerst zachtjes, maar als de respons uitblijft hard op de deur. Tot haar verbazing draait hij langzaam open. Matty kijkt achterom. De kamermeisjes staan er niet meer. 'Meneer Brauer!', roept ze luid. Geen reactie. Aarzelend duwt ze de deur verder open. De gordijnen zijn nog gesloten. In het schemerdonker tast ze de ruimte met haar ogen af. De kamer lijkt leeg.

Ze loopt voorzichtig verder, denkend aan de vele misdaadfilms waar in soortgelijke scènes steevast een lijk wordt aangetroffen. Ze huivert. De gedachte aan een dergelijke vondst doet haar hart in haar keel bonken. Maar dan vermant ze zich. Dit is geen film. Dit is werkelijkheid.

Bekijk de fotorapportage van de boekpresentatie van 'Buitenspel' in Rotterdam

 

Up ] Lijster ] Moederdier ] Reigerman ] Zonder Spijt ] Poldermoorden ] Fatale Zoektocht ] Het stille kwaad ] Imelda ] [ Buitenspel ] Laatstgezien ] Zwanendrift ]